tisdag 8 december 2009

"75 % spärren" tas bort!

Beslut taget idag i ledningsgruppen att all undervisande personal skall erbjudas en bärbar dator, dvs kravet på mer än 75 % tjänst tas bort.

"Kudos" till skolledningen i Skellefteå som verkligen antar utmaningen utveckla den digitala kompetensen i skolan.

Som någon nyss skrev... "Come on, digital kompetens!"




"Det här med data..."

Hittade ett tjugosex år gammalt klipp på YouTube från Pedagogiska magasinet där reportern möter en hemdator för första gången. ”Men vad har det [data] med utbildning att göra? Ja, om man ska tro all den information som den senaste tiden sköljt över oss så har det mycket med utbildning att göra. Alla påpekar att det är viktigt att man lär sig mer om det här med data och det är inte bara viktigt för mig utan minst lika viktigt för mina barn.”


Redan 1983 konstaterades att det här med data var viktigt för barnen att lära sig. Men vad är det då som barnen behöver lära sig? Har skummat igenom en rapport från Skolverket, daterad 2009-08-28, med den nätta titeln ”Redovisning av uppdraget att bedöma verksamheters och huvudmäns utvecklingsbehov avseende IT-användningen inom förskola, skola och vuxenutbildning samt ge förslag på insatser” för att ta reda på mer om detta.


För ungefär tre år sedan undertecknade Sverige Europaparlamentets och Europeiska rådets rekommendationer om åtta nyckelkompetenser för livslångt lärande. Digital kompetens benämns i rapporten som ”säker och kritisk användning av informationssamhällets teknik i arbetslivet, på fritiden och för kommunikationsändamål. Den underbyggs av grundläggande IKT-färdigheter, det vill säga användning av datorer för att hämta fram, bedöma, lagra, producera, redovisa och utbyta information samt för att kommunicera och delta i samarbetsnätverk via Internet”.


I Skolverkets rapport står det att ”svenska grundskoleelever använder Internet 14 timmar per vecka. Av dessa sker en timme IT-användning i skolan.”


I och med Skellefteå kommuns satsning på bland annat PIM-utbildning, personaldatorer och projektorer i klassrummen skapas förutsättningar för att kommunens elever ska få mer IT-användning i skolorna, och därmed bättre möjligheter att lära sig det de behöver inom digital kompetens.


Come on, digital kompetens!

måndag 7 december 2009

1 till 1

PIM-eximinatorerna hade sin sista träff för terminen på Örjanskolan. Örjanskolan är var en av pilot-skolorna där Skola 2.0 konceptet testades innan det drog igång i full skala. Förutom att de har projektorer och trådlösa access på plats har de börjat testa undervisningssituationer där eleverna jobbar med varsin bärbar dator ("1 till 1").


Vi fick se hur det ser ut på arbetsplatserna, hur Jan Vinterek använde sin dator i klassrummet samt hur eleverna med hjälp av sin dator tog sig an uppgiften att skapa diagram baserat på data de hämtade via nätet direkt via Statistiska Centralbyrån. Intressant att få se en skola där IT-stödet funnits på plats ett tag. Ta kontakt med Örjanskolan och be dem dela med sig av sina praktiska erfarenheter!

fredag 27 november 2009

Och vinnaren är...

Infomentor/PODB... och förhoppningsvis all undervisande personal och alla elever vi skolorna i Skellefteå!

Om ni undrar vad de vann så handlar det om IUP-upphandlingen. De som förlorade upphandlingen har nu 10 dagar på sig att överklaga beslutet.

Nu är det alltså snart dags för "Omdömen 2.0"...


tisdag 24 november 2009

2.0 timmar

2.0 timmar dröjer det fr.o.m nu innan datorn låser vid inaktivet. Inställningen var tidigare 20 minuter vilket ställde till problem t.ex då man i klassrummet visade en film som spelades upp i Mediaspelaren.

Anledningen till att sätta tiden så kort som 20 min var för att i möjligaste mån förhindra obehörig access till en dator som lämnas obevakad. I och med Skola 2.0 förutsätter vi att all personal är medvetna om problematiken och aldrig lämnar sin dator utan att ta ut kortet - skärmen låser då automatiskt.

Att inte logga in med kort är att betrakta som ansvarslöst i skolmiljö. Om du ser kollegor som inte använder sitt kort så bör du ta en diskussion kring vad som kan hända - jag tror inte jag behöver ge några exempel!

tisdag 17 november 2009

Sim-sala-PIM!

Egentligen har inte fritidspedagogerna på "mitt PIM-område" börjat PIM-utbildningen än... Rektor bad mig hålla en kort info på fritids utbildningsdag eftersom det pratas mycket PIM på skolan. Jag gjorde en introduktion av vad utbildningen handlar om, gick kortfattat igenom studiekortet och PIM:s hemsida. Vi pratade lite om hur resultatet av PIM-utbildningen kan synas i verksamheten. Jag visade också upp programmet Photo Story genom filmen som finns under fliken "Presentera" - "C. Berätta mera" på hemsidan. En rutinerad pedagog såg genast vinster med detta sätt att dokumentera verksamheten.

Vi plockade fram bärbara datorer så att alla skulle få chans att själva titta runt lite på PIM:s hemsida. Några ville prova på att jobba med Photo Story. Efter bara drygt tio minuter - Sim-sala-PIM! - så hade två pedagoger gjort var sin fungerande produktion innehållande några foton, lite text och bakgrundsmusik. Liten arbetsinsats - stor effekt! Snyggt jobbat!

lördag 31 oktober 2009

Datorn på katedern


På vux testar vi en lösning med datorn på katedern. Vi har hittat en väldigt nätt kabelränna som ligger löst på govet. Städpersonalen har inte haft någon synpunkt på den.

torsdag 29 oktober 2009

Mera IT i klassrummet

Det väggfasta bordet som tidigare presenterats här i bloggen är på väg att få en "kamrat". På samma sätt som med det väggfasta bordet så är ambitionen att förenkla för läraren att ansluta datorn mot en projektor i klassrummet.
Till vänster kan ni se den första prototypen. Tanken är att dockningsstationen monteras på en bräda som kan lyftas från ett ställ på väggen och placeras på katedern eller annan valfri plats inom ca 5 meters avstånd från vägguttagen. Det ger en större valfrihet var man vill stå till priset av att man måste lyfta brädan på plats mellan gångerna. Det är viktigt att tänka på det problem som sladdar över golvet skulle skapa för städpersonalen. Som framgår av bilden finns ett fack där man stoppar ned sladden.

tisdag 27 oktober 2009

PIM-kaka IRL (Version 09.10)

PIM - dag två.
SWOT-analysen visade att personalen var väldigt positivt inställd till PIM. (Personalen skrev kortfattat på lappar vilka styrkor, svagheter, möjligheter och hot de ser med PIM-utbildningen. Svaren sammanställdes och redovisades sedan.) De största delen av lapparna handlade vilka styrkor och möjligheter som finns med PIM-utbildningen.

Många lappar handlade om möjligheter - både när det gäller den individuella kompetensutvecklingen och när det gäller utvecklingen av arbetssätt i klassrummen. PIM:s tydliga struktur och pedagogiska upplägg var det många som uppskattade. Många uppskattade också att alla i personalen nu får en slags grundkompetens i data. Några kommenterade att de fick handfasta tips på hur de kan använda datorn i undervisningen och hur de ska gå tillväga praktiskt. Att PIM finns kvar att använda ungefär som ett uppslagsverk uppskattades också.

De svagheter och hot som personalen såg handlade mycket om tid och teknik. Några ville ha betydligt mer än 40 timmar till utbildningen - för att hinna med allt. Långsamt internet och tekniskt strul med datorer var andra svagheter personalen såg. Någon kommenterade också att våra arbetsplatser inte är gjorda för att sitta vid en hel dag - ur ergonomisk synvinkel.

Gensvaret är väldigt positivt. Det känns att personalen tycker att det här är en bra satsning.

Under dagen tittade vi tillsammans på programmet PhotoStory - hur det är upplagt och vilka möjligheter det ger. Vi såg en instruktionsfilm tillsammans och jag visade en film jag gjort. PhotoStory gav mersmak.

Dagen till ära så bjöds det på PIM-kaka. Ett energiknippe till kollega hade bakat efter receptet som finns i PIM-handledningen. Bredvid kakan fanns skylten "PIM IRL. Version 09.10." Tack så mycket, A!

måndag 26 oktober 2009

PIM-premiär


Filmpremiär...
Högtidligt, röda mattan, mingel, festklädda gäster, kändisar, spänning, förväntan...

PIM-premiär...
Tja... Måhända inte lika glamoröst som andra premiärer - röda mattan saknades och kändisfaktorn var låg. Men lite mingel var det allt innan! Nån hade faktiskt nya kläder. Och låg det inte åtminstone lite spänning och förväntan i luften i alla fall?

Efter presentationen var det så dags för personalen att på egen hand få möta hedersgästen. Med positiv inställning tog de sig an PIM. Vissa på egen hand. Andra tillsammans med arbetslaget. Koncentration... Ambition! Vid fyrasnåret var det dags för hemgång. Imorgon blir det SWOT-analys - som är vår motsvarighet till eftersnack och recension. Undrar hur många MB-bollar PIM får?

tisdag 20 oktober 2009

IUP upphandlingen är nu inne i slutspurten

En upphandling av "digital" IUP har pågått under en längre tid. Upphandlingen är nu äntligen inne i slutspurten. Som en del av upphandlingen ingår att leverantörerna skall presentera sin lösning på plats och redogöra för hur de löser de krav som ställs. Ansvarig för upphandlingen är Staffan Åkerlund som till sin hjälp för utvärderingen samlat en grupp lärare, rektorer och personal från IT-avdelningen.
Användningen av en digital IUP ställer höga krav på tillgång till IT-stöd och är en de faktorer som motiverar satsningen på tillgång till en personlig bärbar dator i Skola 2.0.

På bilden ovan kan ni se en fullt IT-utrustad, och alltid lika glad, Staffan på väg till en av genomgångarna.

Nedan hela gruppen samlad i samband en kort men välförtjänt paus - varje genomgång pågår i 4 timmar och kräver en hel del förberedelser från deltagarnas sidor.


En av leverantörerna var väl förberedd på vad som kan hända under lååååånga genomgångar...



fredag 9 oktober 2009

Tomma projektorfästen?

Ja, om sanningen skall fram så hinner vi inte riktigt med vad det gäller "IT i klassrummet". Misströsta inte! Vi hoppas på lite förstärkning på personalsidan. Med det på plats så skall vi snart har projektorer och bord m.m på plats.

En fråga som dyker upp är högtalare och ljud. Vi lämnar upp till varje skola att lösa detta. Många har redan någon form av lösning på plats som kan användas. En enkel och trevlig lösning är en mini/micro stereo med AUX-ingång. Vi lämnar gärna råd och tips men utrustningen måste ni själva införskaffa och montera på plats.

torsdag 1 oktober 2009

PIM i klassrummet

Nyligen hade vi elevens val på skolan där jag jobbar. Tillsammans med en kollega hade jag ansvaret för de elever som valt att jobba med media. Barnen, som går i årskurs fem, fick under två dagar prova på att jobba med några olika program. De gjorde logotyper, reklamblad och presentationer.

Vi hade genomgångar om vad barnen skulle göra och hur man kunde gå tillväga - och tipsade om all den hjälp barnen kan få på PIM:s hemsida. Barnen fick bland annat se en instruktionsfilm från PIM.

Första elevens val-dagen ställde barnen jättemycket frågor. Andra dagen blev de lite mer självständiga. Barnen blev lugnare och tryggare i arbetet med datorn. Några började använda sig av PIM. Vi avslutade dagen med att barnen fick visa upp sina PowerPoint-presentationer för gruppen.
"Åååå, fick du göra så där. Det har ingen visat mig!"
"Äh, vaddå fick. Det såg jag ju på PIM. Sen så gjorde jag det ba'."

En tjej hade suttit och trixat ganska mycket med bilder under elevens val-dagarna. På måndagen veckan efter elevens val sökte hon upp mig.
"Du, nu har jag lärt mig det där vi pratade om. Jag kollade på PIM i helgen, och sen så lärde jag mig."

Barnen hade egentligen en synpunkt på vad som var dåligt med PIM.
"Det där med att man inte får använda alla bilder... Det blev ju jättekrångligt."
Avsnittet om upphovsrätt väckte en viss frustration...

måndag 28 september 2009

På besök i klassrummet

Vi börjar nu få några klassrumsinstallationer på plats. Ambitionen är att göra det snabbt och enkelt för läraren att ansluta den bärbara datorn till nätverk och projektor. I princip kan nu läraren gå med datorn påslagen från sina arbetsplats till klassrummet och direkt visa bildskärmen på projektorn utan omstarter och inloggningar!

En av de lösningar vi utvecklat för att är ett väggfast bord med en fällbara bordsskiva.
Lösningen gör det möjligt att "ta fram" bordet vid behov och undviker allt trassel som kan uppstå med kablage på golvet (som också kan bli ett stort problem för städpersonalen).



Här är vyn av hela lösningen sett från klassrummet. Här har man valt att placera bordet på kortsidan i anslutning till tavlan. I andra situationer kan det vara fördelaktigare/nödvändigt att placera bordet på långsidan.


fredag 25 september 2009

PIM eximinatorerna laddar upp

Ett gäng glada PIM eximinatorer (och Staffan, som verkar gladast) tillbringade fredag förmiddag på Campus Skellefteå med att "nätverka" och hämta ut sin bärbara dator. Gruppen får nu agera testpiloter och kontollera att den bärbara plattformen är "PIM-kompatibel", dvs att all programvara finns på plats och fungerar på ett sådant sätt att PIM-utbildningen går att genomföra. Gruppen kommer att träffas med jämna mellanrum för att utbyta erfarenheter kring arbetet med PIM och utvecklingen ute på skolorna. Träffarna kommer att förläggas ute på skolorna. Nästa träff blir på Örjanskolan som varit pilot-skola vad det gäller den bärbara plattformen till personalen och IT i klassrummet.

lördag 12 september 2009

Tack och hej till Ursviksskolan

Vi säger tack och hej till Ursviksskolan som nu får "segla vidare" på egen hand men vi håller kontakt med dem via vår egen "Robert" som kommer att rapportera tillbaka på den här bloggen - se Roberts tidigare inlägg.

I horisonten börjar PIM-utbildning att dyka upp. Förra veckan utbildades alla PIM handledare ute på Campus. Vi vänta fortfarande på besked angående vilka applikationer och versioner som skall användas när man kör med Windows Vista på sin dator.

fredag 11 september 2009

Ironi!

Jadu Torsten, det här med ironi är svårt. Såväl i skrift som i verkliga livet.
Ironiskt är det också att jag som it-utvecklare tycks vara den enda i personalen som har problem med den trådlösa uppkopplingen där hemma.
Bra på sitt sätt förvisso, då det innebär mindre datajobb för mig, men nog känns det omodernt med en nätverkskabel tvärs över vardagsrumsgolvet.

Måste åtgärdas!

/"Den nervöse stackaren" - som för övrigt beställt en skrivplatta...

tisdag 8 september 2009

En ny mötesplats på Mötesplatsen!

Nu finns en "mötesplats" på Mötesplatsen för Skola 2.0. Här kan du få tips, ställa frågor och få hjälp (eller själv hjälpa andra) med ett och annat.


Den bärbara datorn

Dell™ Latitude™ E6500

Vill du vrida och vända på den lite innan du har den framför dig så kan du titta här.

- Ä den int schnygg så säg!

Om det är något du annat du funderar över när det gäller den bärbara datorn så hittar du handboken här.

söndag 6 september 2009

Bilder från genrepet

Robert var uppenbarligen lite nervös inför genrepet så han tog med en kvinnlig kollega som sällskap. Här ser ni en sammanbiten Robert som med full koncentration tar sig an det nya arbetsredskapet under det att hans kvinnliga kollega, som verkar en aning mer avslappnad, roat betraktar det hela.


När introduktionen var över kunde Robert enkelt och galant hanterar den nya "kortinloggningen" som införs i samband med Skola 2.0.

onsdag 2 september 2009

Genrep

Lars Hällstig är handledare vid den introduktion ni får i samband med att ni hämtar ut er dator. Han är inte bara en mycket trevlig kille han lämnar heller ingenting åt slumpen. På fredag generalrepeterar han genomgången tillsammans med Robert Sandström från Ursviksskolan. Ett smart val eftersom Robert fungerar som it-utvecklare på skolan och på detta sätt får hela helgen på sig att förbereda sig för att kunna hjälpa er när ni kommer tillbaka till skolan med er bärbara dator ;-). Tack Robert... du är ett föredömme för oss alla!

fredag 28 augusti 2009

8KE1AoDW6FvrNQbmP4xzEC

Rubriken ovan är ett exempel på hur ett lösenord idag skall se ut för att betraktas som säkert. Jag är helt säker på att ni alla uppskattar en lösning som gör att ni slipper komma ihåg lösenord som ser ut som detta - i alla fall om ni är 50+. Lösningen är inloggning med "Smarta kort". Kommun-ID kortet är ett smart kort som kan användas för inloggning. Nu finns det tyvärr olika typer av smarta kort - är vi förvånade? Så det kommun-ID kort som alla fått fram till idag måste bytas ut mot ett s.k. DotNet kort för att det skall fungerar utan krångel med de bärbara datorerna som skall användas i Skol 2.0.

Möjligheten att jobba med ett personligt IT-stöd som man kan ta med sig överallt, i klassrummet, i hemmet, på resan, osv. innebär också att man måste lägga sig till med rutiner som gör att man skyddar sin dator från obehörig åtkomst. Att lämna den bärbara datorn obevakad och påloggad i klassrummet är nog att utmana ödet en aning. Å andra sidan måste du naturligtvis kunna röra dig fritt i klassrummet och hjälpa elever utan att ständigt ha ögon i nacken. Det är här kortinloggningen verkligen kommer till sin rätt. Med kortinloggningen så kan du snabbt och enkelt låsa datorn bara genom att dra ut kortet. Du behöver heller inte vara rädd att någon kikar över axeln på dig och snappar upp dit lösenord när du loggar in. Utan dit kort så kan de inte logga in!

Hur man hanterar kortinloggning lär vi ut på den genomgång som ges i samband med utlämningen av datorn!


tisdag 25 augusti 2009

Datorer, datorer, datorer... överallt datorer!

Så anlände de då äntligen. 400 bärbara datorer + dockningsstationer.

Trots att vi gjorde upp beställning innan sommarlovet lyckades DELL leverera 2 veckor för sent.

Vi tvungen att själva skaffa fram en baklastare för att lossa datorerna - lastbilen de levererades på inte hade någon lift. Man ju tycka att avlastning skall ingå i priset? Tur vi har vältränade(?) killar som Sture och Hans!


Lägg märke till 2.0 skylten!
Peter Fjällström ser en aning fundersam ut... är det inte slut snart?

Dags att stiga på "Skola 2.0" bussen

Nu är det dags för personalen vid 6-9 skolorna att stiga på "Skola 2.0" bussen.

Först i kön står Ursviksskolan 6-9. Där börjar arbetsplatser och projektorer installeras v36. Veckan efter kan personalen hämta ut sina datorer i samband med att de går en kort introduktions utbildning.

Därefter följer Norrhammar, Bureå, Sunnanå, Brännan, osv...