tisdag 8 december 2009

"75 % spärren" tas bort!

Beslut taget idag i ledningsgruppen att all undervisande personal skall erbjudas en bärbar dator, dvs kravet på mer än 75 % tjänst tas bort.

"Kudos" till skolledningen i Skellefteå som verkligen antar utmaningen utveckla den digitala kompetensen i skolan.

Som någon nyss skrev... "Come on, digital kompetens!"




"Det här med data..."

Hittade ett tjugosex år gammalt klipp på YouTube från Pedagogiska magasinet där reportern möter en hemdator för första gången. ”Men vad har det [data] med utbildning att göra? Ja, om man ska tro all den information som den senaste tiden sköljt över oss så har det mycket med utbildning att göra. Alla påpekar att det är viktigt att man lär sig mer om det här med data och det är inte bara viktigt för mig utan minst lika viktigt för mina barn.”


Redan 1983 konstaterades att det här med data var viktigt för barnen att lära sig. Men vad är det då som barnen behöver lära sig? Har skummat igenom en rapport från Skolverket, daterad 2009-08-28, med den nätta titeln ”Redovisning av uppdraget att bedöma verksamheters och huvudmäns utvecklingsbehov avseende IT-användningen inom förskola, skola och vuxenutbildning samt ge förslag på insatser” för att ta reda på mer om detta.


För ungefär tre år sedan undertecknade Sverige Europaparlamentets och Europeiska rådets rekommendationer om åtta nyckelkompetenser för livslångt lärande. Digital kompetens benämns i rapporten som ”säker och kritisk användning av informationssamhällets teknik i arbetslivet, på fritiden och för kommunikationsändamål. Den underbyggs av grundläggande IKT-färdigheter, det vill säga användning av datorer för att hämta fram, bedöma, lagra, producera, redovisa och utbyta information samt för att kommunicera och delta i samarbetsnätverk via Internet”.


I Skolverkets rapport står det att ”svenska grundskoleelever använder Internet 14 timmar per vecka. Av dessa sker en timme IT-användning i skolan.”


I och med Skellefteå kommuns satsning på bland annat PIM-utbildning, personaldatorer och projektorer i klassrummen skapas förutsättningar för att kommunens elever ska få mer IT-användning i skolorna, och därmed bättre möjligheter att lära sig det de behöver inom digital kompetens.


Come on, digital kompetens!

måndag 7 december 2009

1 till 1

PIM-eximinatorerna hade sin sista träff för terminen på Örjanskolan. Örjanskolan är var en av pilot-skolorna där Skola 2.0 konceptet testades innan det drog igång i full skala. Förutom att de har projektorer och trådlösa access på plats har de börjat testa undervisningssituationer där eleverna jobbar med varsin bärbar dator ("1 till 1").


Vi fick se hur det ser ut på arbetsplatserna, hur Jan Vinterek använde sin dator i klassrummet samt hur eleverna med hjälp av sin dator tog sig an uppgiften att skapa diagram baserat på data de hämtade via nätet direkt via Statistiska Centralbyrån. Intressant att få se en skola där IT-stödet funnits på plats ett tag. Ta kontakt med Örjanskolan och be dem dela med sig av sina praktiska erfarenheter!